Σλοβακία:»Δεν δεχόμαστε ΝΑΤΟικά στρατεύματα στα εδάφη μας»/SLOVAKIA AND CZECH REPUBLIC REFUSE HOSTING NATO TROOPS ON THEIR TERRITORY

Η Σλοβακία αν και μικρή χώρα δείχνει το ανάστημα της, βάζει σε προτεραιότητας τα εθνικά της συμφέροντα και λέει όχι στην ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίκο απέρριψε συνοπτικά την πρόταση που δέχθηκε από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για μεταστάθμευση συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Σλοβακία.

«Δεν πρόκειται εγώ να θέσω σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας μου» είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο οποίος έχει δείξει φιλορωσική στάση. Στις κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες της Ε.Ε. που τάχθηκε κατά, όπως άλλωστε έπραξε και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας.

«Η κυβέρνηση μου δεν πρόκειται να δεχθεί την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Σλοβακίας. Δεν μπορώ να φανταστώ ξένους στρατιώτες στις βάσεις μας», τόνισε ο Ρόμπερτ Φίκο βάζοντας «στόπ» στα σχέδια των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θέλουν να φτιάξουν έναν «κλοιό» γύρω από τη Ρωσία και προσπαθούν να προσεταιριστούν χώρες έτσι ώστε να αναπτύξουν δυνάμεις. Έχουν αρκετές, στις οποίες διατηρούν στρατεύματα, τα οποία μάλιστα έχουν ενισχύσει, όπως η Πολωνία και χώρες της Βαλτικής, αλλά φαίνεται πώς αυτό δεν είναι αρκετό.

Η Σλοβακία συνορεύει με την Ουκρανία και σίγουρα οι ΗΠΑ χρειάζονται τη βοήθεια της προκειμένου να «πλησιάσουν» ακόμη πιο κοντά στη Ρωσία, αλλά και να αποδυναμώσουν και να πλήξουν τους δεσμούς της Μόσχας με χώρες πέριξ της Ουκρανίας και όχι μόνο.

Φαίνεται άλλωστε αυτό και από την επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργούν ΗΠΑ και Ε.Ε. στη Βουλγαρία, όταν η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να «παγώσει» τον αγωγό South Stream, όπως απαίτησε ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Ο. Ετινγκερ. Επιχειρούν μέσω του υποχείριου τους Μπόικο Μπορίσοφ να «πλαγιοκοπήσουν» την κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρκσι και δεν είναι καθ’ όλου απίθανο να μεθοδεύουν ανατροπή του με ενέργειες αλλά Ουκρανία ή Συρία.

Την ίδια στιγμή, προκαλούν αναταραχή στη Γεωργία, ανοίγοντας ξανά ένα μέτωπο για τη Ρωσία, με πρόσχημα την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Τα «παιχνίδια» πλέον είναι πολύ μεγάλα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκτρέψουν την κατάσταση σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. βλέπουν ως «παράνομη» την εκλογή του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, αλλά ταυτόχρονα βγάζουν νόμιμη την εκλογή της «κυβέρνησης» του Κιέβου που σκοτώνει αθώους πολίτες στέλνοντας αεροσκάφη να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές.

Και η ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται στο δικό της κόσμο. Ο υπουργός Εξωτερικών Ε. Βενιζέλος βασιλικότερος του βασιλέως τάσσεται κατά της Ρωσίας, όταν η χώρα περιμένει την «αιμοδότηση» του τουρισμού από 1,3 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ στον πόλεμο της Συρίας υποστήριξε τους ισλαμιστές αντάρτες που έσφαζαν τους ορθόδοξους, μόνο και μόνο επειδή οι ΗΠΑ ήθελαν την εξόντωση του Άσαντ.

Μιλάμε για… σοβαρή εξωτερική πολιτική όχι αστεία.

Και αυτό φαίνεται όχι μόνο από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίση της Ουκρανίας και της Συρίας, αλλά και εδώ, στο Αιγαίο με την Τουρκία, η οποία αλωνίζει θέλει το μισό και πλέον Αρχιπέλαγος δικό της και ο κ. Βενιζέλος κοιτάζει πώς θα βγάλει φωτογραφία με τον νέο-οθωμανό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

Two Eastern European nations, Slovakia and the Czech Republic, have refused to host foreign troops and military bases. The prime ministers of both countries have consecutively spoken against the proposal voiced by US President Barack Obama.

Following the example of their neighbor the Czech Republic, the prime minister of Slovakia stated that his country is ready to meet its obligations as a NATO member state, but stationing foreign troops on its territory is out of the question.

Slovak PM Robert Fico said he “can’t imagine foreign troops being deployed on our territory in the form of some bases.”

The proposal to host more NATO troops in Eastern Europe was voiced by Obama on his current tour of Europe.

 

Read more here.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s