ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΗΣΤΟΜΑΘΕΙΑ-Ελλάς και Ορθοδοξία

MEANDER

Η τηλαυγής λαμπηδών του Παγκοσμίου πνεύματος και φωτεινός βράχος (Ελλάς) του υψίστου επιπέδου διανοήσεως της παναρχαίας Ελληνικής Φυλής δεν ισούται προς ουδέν άλλο μέγεθος.

Ελλάς σημαίνει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (σκέψεως, αναζητήσεως, δράσεως και δημιουργίας), άρα είναι αδύνατον να εξισούται μετά οιουδήποτε θρησκευτικού ή πολιτικού δόγματος (κλίνη Προκρούστου, δηλούσα τον αναγκαστικόν περιορισμόν την ανθρωπίνης σκέψεως, τον οποίον εφόνευσε ο ελευθερωτής του ανθρωπίνου πνεύματος ημίθεος ήρως Θησεύς).

Ο κορυφαίος του χορού εις την τραγωδίαν του Αισχύλου Αντιγόνη, λέγει χαρακτηριστικώς προς την ταλαίπωρον ηρωίδα: «Δεν υπάρχει τίποτε, απ’ τα κακά, που στέλνουν οι θεοί στην γη, που να μην μπορή να το αντέξη ο άνθρωπος. Μη φοβάσαι, δεν υπάρχει Θεός, που να μην τον έφτιαξε ο άνθρωπος για τις ανάγκες του».

Εξ αυτών τεκμαίρεται ότι οι Έλληνες δεν είχον ανάγκην εισαχθέντων βιαίως εκ της βαρβάρου Ασίας θεών. Η βραδεία, αλλά ασφαλής αποδοχή υπό των Ελλήνων της διδασκαλίας του Χριστού -δυστυχώς μετά των υπερβολών των ζηλωτών-…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 364 επιπλέον λέξεις

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s